Szegycsont mögötti szorító fájdalom

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!
Párom két hete nagyobb szatyrokkal a 4. emeltre sietett fel, amikor szegycsont mögötti szorító fájdalmat érzett. Ez a dolog még két alkalommal, de enyhébben megismétlődött. Párom túlsúlyos és cukorbeteg, 44 éves.
Volt már kardiológián és a következő lelettel tér haza:
„Status: részarányos mellkas, puha sejtes alaplégzés, kellően ékelt tiszta szívhangok, has puha betap. nyom érz. hepar, lien nem tap. vese tájak szabadok. decomp. jel nincs.
Carotisok felett zörej nem hallható.
RR:148/96 O2sat:97%
EKG: s. r. bal. dev. Fr. 66/min PQ 0,22 QRS 0,08 III rS, isoel ST poz T átm V3.
ECHO: ao. gy. 25 asc. 31 BP 38 JK 20 s 12/20 BK 54/32 EF 72% HF 13/18 BK hypertrophia BP 35 JP 26 E/A 1 Vo:1 m/sec, kis mész az anulusban, falmozgászavar Thr. PF. nem látható- MMV hegyében pici mész.
Vélemény: effort angina miatt coronarographia.”
Bármennyire is keresgélek, nem találom meg a válaszokat. Nem tudom értelmezni a leletet. Mit jelentenek a szám és betűsorok?
Meg tudná nekem mondani, hogy mennyire súlyos a Kedvesem állapota? Tényleg szükséges a coronarographia? Mennyire veszélyes ez a beavatkozás?
2012. 02. 06. | 19:54

Kedves Kérdező!
Először a párja állapotáról összefoglalóan: az EKG-n kisebb eltérések vannak a leírás szerint, a szív ultrahangos vizsgálat enyhe szívfal vastagodást mutat, de a szív funkciója jó. A szívfalak jól mozognak.
Sajnos, a szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében fokozott kockázatúak a cukorbetegek, így már ilyen fiatal korban is kialakulhat koszorúér szűkület. Ez okozza az effort anginát- vagyis terhelésre jelentkező mellkasi fájdalmat. A terheléskor a szív saját vérellátását biztosító érrendszer, a koszorúér rendszer véráramlása fokozódik, hogy oxigéndús vért vigyen a szívizomsejtekhez. Ha szűkület van a koszorúéren csökken a véráramlás, hamarabb elfárad a beteg, mellkasi fájdalom jelentkezhet. Koszorúér festés- vagyis coronarographia – megmutatja, hogy hol a szűkület az éren és lehetőség szerint ennek tágítása is megtörténik. A vizsgálat során vagy a csuklón vagy a combtőben egy verőér megszúrásával egy vékony csövet vezetnek a szívig, ez a szívkatéter, ezen keresztül kontrasztanyagot adnak be. A lelet elemzésével a további kezelési tervet fel lehet állítani.
A veszélyekről: a vizsgálat kockázata sokkal kisebb mint egy szívinfarktus okozta állapot, amelynek megelőzését szolgálja a koszorúér-festés segítségével nyert információ. A coronarographia alatt anginás fájdalom előfordulhat, de ennek ellátására azonnal van lehetőség. Bő folyadék fogyasztás szükséges a vizsgálat után, a kontrasztanyag okozta vesefunkció romlás megelőzésére, a szúrt végtag nyugalomba helyezése szükséges a vérömleny megakadályozására.
Javaslom, hogy bátran kérdezzenek a kezelő orvosuktól is, így részletesebb információkhoz juthatnak. Mielőbbi jobbulást kívánok a párjának!

Orvosszakértő 2012. 02. 07. | 23:19
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close