Koleszterinszint

A koleszterinszint rendszeres ellenőrzésével megelőzhető vagy lassítható az érelmeszesedés folyamata, valamint több súlyos szív- és érrendszeri betegség kialakulásának kockázata.

A cikkből megtudhatja, mit mérnek a koleszterinszint ellenőrzése során, milyen normálértékeket és határértékeket vesznek figyelembe.

A koleszterinszint mérése

A laboratóriumi vérvizsgálatok segítségével meghatározzák az összkoleszterin szintet, ezen belül a HDL („védő koleszterin”) és az LDL („rossz koleszterin”) arányát is. A HDL koleszterin szerepéről részletesebben itt: HDL koleszterin, az LDL szerepéről pedig itt: LDL koleszterin olvashat.

A koleszterinszint mérését rutinszerűen végzik a vérképelemzés során, továbbá napjainkban már számos patikában is ingyenesen elvégzik egy egyszerű tesztcsík segítségével.

A mérés előtt ne egyen, mert ez átmenetileg eltorzíthatja a mért adatokat.

Milyen gyakran méresse koleszterinszintjét?

Ha még nem mérték Önnek a koleszterinszintjét, minél hamarabb tegye meg.

Amennyiben nem volt a legutóbbi mérés során magas az érték, valószínűleg nincs genetikai hajlama a koleszterinszint megemelkedésére, ezért 1-5 évente elegendő ellenőriztetni.

Amennyiben magas volt a legutóbbi mérés során, fél, illetve egy évente, vagy akár ennél is gyakrabban ellenőriztesse.

Koleszterinszint normálérték

Vérkép leletén Ön is ellenőrizheti a következő számokat. Tartsa koleszterinszintjét mindig a lenti normálértékeknek megfelelően!

Bár a HDL koleszterint védő koleszterinnek is nevezik, az is káros, ha az összkoleszterinszint túl magas.

Összkoleszterin szint: 5.2 mmol/L alatt

HDL koleszterin:
– amennyiben Ön férfi, 0.9 mmol/L fölött
– amennyiben Ön nő, 1.1 mmol/L fölött

LDL koleszterin: 3.4 mmol/L alatt

Koleszterin határértékek

Az alábbi táblázat azt mutatja meg, hogy különböző koleszterinszint értékek mellett mekkora az Ön kockázata a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulására.

  • Ajánlott érték 5,2 mmol/l alatt
  • Átlagos kockázat 5,2 mmol/l
  • Enyhén fokozott kockázat 5,2 és 6,4 mmol/l között
  • Fokozott kockázat 6,4 mmol/l felett

A referencia tartománytól való eltérés lehetséges okai

A normál koleszterinszinttől való eltérésnek két fő oka van.

  • A táplálékkal történő koleszterinbevitel: a koleszterint részben étkezés során visszük be szervezetünkbe a koleszterindús ételekkel
  • A koleszterin májban történő előállítását és szétosztását szabályozó mechanizmus eltérése: a koleszterint nagyobb részt saját szervezetünk termeli.

Ha alacsony a HDL értéke, az jelzés lesz az érelmeszesedés kockázatára, illetve az ezzel szoros kapcsolatban álló szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulására.

érelmeszesedés

Az LDL koleszterin és az összkoleszterin megemelkedett értéke a koleszterin érfalban történő lerakódását jelzi. Ez csökkenti az érfal rugalmasságát, és elősegíti az érelmeszesedést.

A magas koleszterinszintről bővebben ide kattintva olvashat: Magas koleszterin


close