Hipertónia betegség

Hipertónia betegség (magas vérnyomás betegség) alakulhat ki, ha a vérnyomás tartósan magas, és kezeletlen marad.

A kezeletlen hipertónia szövődményként szervi eltéréseket okoz, más szervek megbetegedéseit idézheti elő. Bár maga a magas vérnyomás sokáig nem okoz panaszokat, a hipertónia betegség több, különböző szervekben jelentkező egészségügyi problémával jár. Az alábbiakban a hipertónia diagnosztizálásáról és szövődményeiről olvashat.

A hipertónia betegség diagnosztikája

A hipertónia betegség esetén a vérnyomásmérés az elsődleges diagnosztikai módszer, de számos más vizsgálat is elengedhetetlen.

Tájékozódni kell a családban előforduló szív- és érrendszeri, illetve egyéb betegségekről. Fontos a panaszok, tünetek részletes kikérdezése is.

Elsődleges hipertónia betegség (amikor nem mutatható ki a magas vérnyomás mögött szervi eltérés) esetén is nélkülözhetetlen a vesefunkció ellenőrzése vérvétellel, a szemfenéki erek vizsgálata és a szív ultrahangos vizsgálata. Ezen kívül fontos még a szív és érrendszeri rizikófaktorok szűrése, mint a vérzsír és vércukorszint mérése.

Szekunder hipertónia (amikor valamilyen szervi eltérés, más betegség miatt alakul ki magas vérnyomás) betegség esetén pedig további vizsgálatok szükségesek:

  • Amennyiben veseelégtelenség gyanúja áll fent hasi ultrahangra, a vese ereinek ultrahangos vizsgálatára lehet szükség, illetve a vese ereinek kontrasztanyagos festésére.
  • Alvásvizsgálat indokolt, ha horkolás a panasz.
  • Hormonális eltéréseket vérvétellel, vizeletvizsgálattal, képalkotó eljárásokkal lehet igazolni.
  • Szívultrahang, MR vagy érfestés segítségével pedig a coarctatio meglétét lehet bizonyítani.

A kezeletlen hipertónia betegség és szövődményei

Szellemi leépülés – A hipertónia befolyásolhatja a beteg gondolkodását, az emlékezését és a tanulási képességét.

Az artériák károsodása – Az artériák fala megkeményedik és megvastagodik, ami szívinfarktushoz vezethet.

Szívelégtelenség – Hipertónia betegség esetén a szívnek nagyobb munkát kell végeznie, vagyis nagyobb nyomással szemben kell kipumpálnia a vért a szervezetbe, emiatt a szívizom megvastagszik, és idővel jelentősen romlik a vérellátása is, ez vezet szívelégtelenséghez. Ennek kialakulása megelőzhető a rendszeres mozgással, csökkentett sóbevitellel, stresszmentes élettel, az esetleges depresszió kezelésével és a súlyfelesleg leadásával, egyszóval az életmód változtatásával.

Stroke – Stroke (agyi érkatasztrófa, agyérgörcs, agyvérzés, szélütés) alakul ki, amikor az agyban elzáródik egy ér vagy megreped.

agyvérzés - stroke

Vesekárosodás – A vese erek beszűkülnek, ezáltal károsodik a vese működése.

Látásvesztés – A hipertónia egyik első jelentkezési helye a szemfenék, gyakori a látásromlás.

Metabolikus szindróma – Ez a szindróma megemelkedett haskörfogatot, megemelkedett trigliceridszintet, magas vérnyomást és magas inzulinszintet jelent. Ha az egyik összetevő már kialakult, akkor nagy a valószínűsége, hogy idővel a többi összetevő is megjelenik és majdnem kétszer nagyobb a valószínűsége a stroke-nak vagy szívinfarktusnak.


close