Túl magas a koleszterinem?

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Én 28 éves nő vagyok, normális alkattal, aránylag normálisan étkezem. Heti 1-2 alkalommal jutott időm mozgásra az elmúlt egy-másfél évben. Az utolsó két vérvételem eredményénél magasabb volt a koleszterin szintem a normálisnál. Apukámnak és nagynénémnek is magas a koleszterin szintjük és gyógyszeres kezelés szükséges.
Tavaly novemberben készült vérvételem értékei:
CHO SE Koleszterin: 5,66
TG Se Triglicerid: 1,52
HDL Se HDL: 1,58
A most készült vérvételem eredményei:
CHO Koleszterin: 6,08
TG Se Triglicerid: 2,34
HDL Se HDL: 1,59
Orvosomhoz most nem tudtam visszamenni, és az után érdeklődnék, hogy ön szerint szükségem lenne-e gyógyszeres kezelésre? Vagy először várjak, és koleszterin szegény diétával, és több testmozgással probálkozak? Továbbá mennyi idő alatt kellene egy ilyen diétának csökkentenie a koleszterin szintet? És mikor kellene a következő koleszterin mérést beiktatni? Kell-e aggódnom az érelmeszesedés miatt, vagy ennek a kialakulásához több időre van szükség?
Válaszait előre is köszönöm.
2010. 11. 20. | 22:29

Kedves Kérdező!
Már ilyen korban érdemes elkezdeni a megelőzést, minimálisra csökkenteni az érelmeszesedést fokozó tényezőket. Ha nincs más rizikófaktora (magas vérnyomás, dohányzás, cukorbetegség, ismert érszűkület), akkor lehet még várni a gyógyszeres kezeléssel, annál is inkább, mert mint minden gyógyszernek, ennek is lehetnek mellékhatásai. Mindenesetre itt az ideje elkezdeni a diétát és a rendszeres testmozgást. Az étkezés során korlátozni kell a telített zsírsavak és az egyszerű cukrok bevitelét, fokozni a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, a telítetlen zsírsavak bevitelét (olajos magvak, halak fogyasztása javasolt, lehetőleg nem panírozva és olajban kisütve, ill. halolajkapszula is megpróbálható), mérsékelni kell az alkoholfogyasztást. A mozgást legalább heti 5 napra javasolt emelni, ilyenkor 30 perc dinamikus jellegű sport javasolt (kocogás, úszás, kerékpár). Az életmódbeli és az örökletes tényezők mellett egyéb betegségek is állhatnak a háttérben (pl. pajzsmirigy-alulműködés), ezt is érdemes kizárni. A diéta elkezdését követően 3 hónap múlva érdemes kontroll vérvételt nézni.

Orvosszakértő 2010. 11. 24. | 21:38
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close