Koleszterinszint megfelelő-e

Orvos válaszol rovat
5 éve szedem a Xeter 20 mg koleszterincsökkentő gyógyszert. A koleszterinszintem hónapok óta 3.8, a HDL koleszterin 1.32. Nagyon ügyelek a táplálkozásomra is. Rendszeresen bicajozok a kardiológus tanácsára.

Most még megoldható, mert kertvárosban lakom, de télen nem tudok majd biciklizni. Szeretném tudni, hogy elhagyható-e a gyógyszer szedése, és helyettesíthetem-e halolaj kapszulával vagy kendermag kapszulával.

Nem szeretem a gyógyszereket, sajnos a magas vérnyomás miatt így is kell szednem. Nem csinálok nagyobb bajt, ha a gyógyszert lecserélem koleszterincsökkentő táplálékkiegészítőre?
2012. 10. 04. | 07:34

Kedves Kérdező! Ez a koleszterinszint nagyon kedvező a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentése szempontjából, erre komoly tudományos adatok is vannak. A rendszeres mozgás továbbra is ajánlott, sétálni- gyors tempóban- bárhol, bármilyen évszakban is lehet. A gyógyszer hatását az ön által említett készítmények nem helyettesíthetik, hiszen más módon működnek. A kockázatcsökkentő hatás sem éri el a gyógyszerét, melynek gyártása során szigorú előírásokat tartanak be, míg a gyógyhatású készítmények gyártása, hatásának ellenőrzése messze nem olyan alapos.

Orvosszakértő 2012. 10. 08. | 19:38
close