További kérdések

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Én már kérdeztem, de nem volt egyértelmű 1-2 kérdésem:

1) 2 vérnyomásmérés között abból a szempontból kérdeztem a 2 perc különbséget, hogy az erek visszaállnak-e olyan helyzetbe, hogy emiatt korrekt eredményt lehessen mérni.
2) a nebilet is emeli a lipidszintet?
3) mi az a középnyomás?
4) vérnyomáscsökkentőkkel meddig mehet le a pulzus, 1/4 nebilettel 48 pulzus még jó?

Köszönöm válaszukat!
2011. 03. 29. | 10:20

Kedves Kérdező!
1. A vérnyomásmérés előtt kell legalább 5 perc nyugalmi helyzet, hogy a mérés korrekt legyen, és ne befolyásolja pl. az előzetes testmozgás. Ezt érdemes leellenőrizni 1-2 percen belül, hogy jó volt-e az első mérés. Ha túl nagy a különbség (több, mint 4-6 Hgmm), akkor valamelyik mérés nem volt jó, pl. az első túl korán történt – max. ezért van értelme kétszer egymás után megmérni a vérnyomást.
2. A Nebilet már egy legújabb generációs béta-blokkoló, a vizsgálatok szerint nem befolyásolja jelentősen a lipidszintet.
3. Az artériás középnyomás a szívciklus alatti „átlagnyomást” adja, közelítőleg megadható a szisztolés és diasztolés értékből (kb. 1/3 szisztolés+2/3diasztolés). Ezt csak azért írtam az előző válaszban, mert inkább ez számít a szöveti keringés fenntartásában, a 60-as diasztolés érték önmagában még nem feltétlenül rossz.
4. Hogy normális-e a pulzusszám, függ a panaszoktól is. A 48-as nyugalmi pulzus már kissé alacsony, de pl. edzett sportolóknál nem ritka. Javasolt a gyógyszer szedéséről egyeztetni a kezelőorvossal.

Orvosszakértő 2011. 03. 30. | 12:26
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close