Artériás középnyomás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

Köszönöm, hogy ilyen hamar válaszolt a kérdésemre, de akkor még azt had kérdezzem meg, hogy mettől-meddig jó az artériás középnyomás értéke, milyen értéktől számít már rossznak?
Milyen vizsgálat van arra, hogy megtudjam azt, hogy az én teljes érrendszerem mennyire van elmeszesedve?
Köszönöm a válaszát!
2011. 03. 30. | 15:22

Kedves Kérdező!
Ha vérnyomáscsökkentésről beszélünk, maradjunk inkább a szokásos szisztolés és diasztolés értéknél. A nyugalmi vérnyomás ne menjen 140/90 Hgmm fölé, és lehetőleg 90/60Hgmm alá se – bár az alsó határról nincs egységes állásfoglalás. Az ideális a kb. 120-110/80-70 körüli érték lenne, ha ennél tartósan alacsonyabb, és ehhez panasz is társul, érdemes felülvizsgálni a gyógyszerelést. A középnyomást az otthoni méréseknél nem használjuk, más paraméterekkel együtt inkább az intenzív ellátásban van jelentősége, csak azért került szóba, hogy ne aggódjon a 66Hgmm-es diasztolés érték miatt, a szervi keringést nem csak ez határozza meg.
Az egész érrendszer vizsgálatára még nincs tökéletes módszer, a felmérésben carotis ultrahang, boka-kar index mérése, szívultrahang, esetleg arteriográfos vizsgálat segíthet, szükség esetén CT angio, angiographia/coronarographia jön szóba.

Orvosszakértő 2011. 04. 05. | 10:19
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close