Koleszterin csökkentése természetesen

A magas koleszterinszint csökkentése ideális esetben először az étrend megváltoztatásával és rendszeres testmozgással történik. De milyen természetes módszerekkel segíthetjük a folyamatot?

Élelmi rostok: a rostok nagyon pozitív hatással vannak az egészségünkre, számos betegség megelőzésében lehetnek a segítségünkre. A rostokat megtalálhatjuk a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a gyümölcsökben, a zöldségekben, a hüvelyesekben, de kapszulaként is szedhetjük.

A koleszterinszint csökkentéséhez vízben oldódó rostokra van szükség, ez pedig az egyébként elfogyasztott (a legtöbb embernél a szükséges mennyiségnél jóval kevesebb) rostnak csak a kis százalékát teszi ki. A túl sok rost, elegendő folyadék nélkül hasi panaszokat is okozhat.

Halolaj-kapszula: bizonyos halak igen gazdagok egészséges omega-3 zsírsavakban, ezek pedig nemcsak az immunrendszerünknek tesznek jót, az agyunknak és a szívünknek, de bizonyos kutatások szerint a koleszterinszintet is csökkentheti.

Fokhagyma: a fokhagymát fogyaszthatjuk természetes formájában (akár nyersen), de kapszulaként vagy kivonatként is. Egészségre gyakorolt hatása évszázadok óta ismert, erősíti az immunrendszerünket, segít a fertőzések elleni küzdelemben, és a szívünk megfelelő működéséhez is hozzájárul.

Niacin: niacin, vagyis a B3 vitamin megtalálható a belsőségekben, a csirke- és marhahúsban, a tengeri halakban, a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a mogyoróvajban. A niacin hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet (az LDL-t és a trigliceridet is), ezt több nagyszabású kutatás is bizonyította. Ugyanakkor a niacin növeli a “jó” koleszterin, vagyis a HDL szintjét, akár 35 százalékkal.

Gyógynövények: a népi gyógyászat a tyúkhúrt ajánlja, amely kiváló zsíroldó tulajdonságáról is ismert, segíti az epetermelést, bontja a rossz koleszterint. Emellett az orvosi veronika epehajtó, vértisztító, vérzsír csökkentő hatása is köztudott; a két gyógynövényt egymással kombinálva, fele-fele arányban gyógyteaként fogyaszthatjuk.


close